13 грудня 2017
Валерій Толкачов: Якщо є проблема, я докладу максимальних зусиль для її розв'язання

Валерій Толкачов, який понад усе в житті цінує свободу, тій самій політичній партії служить вже понад сім років. Очільника Полтавського районного осередку партійної сили можна бачити в усіх гарячих точках громадської активности: брав участь у подіях Революції гідности, де 18 лютого на майдані Незалежності отримав осколкове поранення ноги від світло-шумової гранати, та представляв партію під час мітингів-протестів на полтавському майдані. Втім Валерій про свою активну проукраїнську діяльність, труднощі та ризики не розповідає. Він знову балотується. Цього разу ‒ на голову Щербанівської сільської об'єднаної територіяльної громади від ВО "Свобода".

З чим іде до людей, свій досвід і плани на розбудову громади ‒ про це та інше Валерій Толкачов розповів у інтерв'ю.

Про себе

У Щербанях пройшло моє дитинство, там мешкали мої батьки, а юність я свою провів у Розсошенцях. Закінчив Полтавську державну аграрну академію. Понад десять років пропрацював керівником відділу на місцевому комунальному підприємстві. Також я пропрацював 6 років в органах внутрішніх справ ‒ закінчив кар'єру лейтенантом міліції. Добре знаю, як працюють правоохоронні органи, та розумію, як змусити їх виконувати свої обов'язки. Знаю цей населений пункт давно. Знаю місцевих мешканців і вважаю, що дожив до того часу, коли можу щось змінити.

Головна риса мого характеру ‒ це цілеспрямованість. Якщо є задача, я докладу максимальних зусиль для її розв'язання. Не боюся братися за нове, тому й маю великий досвід роботи у різноманітних царинах: приватне підприємство, нерухомість, земельні та майнові питання. Я вважаю себе експертом в цих галузях.

Чому "Свобода"?

У 2010 році я вперше познайомився з лідером націоналістів Олегом Тягнибоком, тоді ж приєднався до лав партії. Разом зі "Свободою", бувши вже депутатом Полтавської районної ради, боровся проти олігархічної системи Януковича і продовжую боронити незалежну Україну.

У першу каденцію в райраді, 2010 року, фракція мала трьох депутатів-свободівців. Ми перебували в опозиції, тому, насамперед, відстоювали інтереси громади. З того моменту як в райраді з'явилася націоналістична фракція, депутати перестали відверто дерибанити бюджет та провертати свої маніпуляції, зараз вони вимушені діяти в межах закону. Полтавці оцінили нашу роботу, тому на виборах 2015 року ми вже мали фракцію з 5 осіб. Депутати довірили нам посаду заступника районної ради. Ми стежимо за прозорістю проведення тендерних закупівель, які проводять коштом районного бюджету. Зокрема, на останній сесії свободівська фракція запобігла проведенню закупівлі аптечок для шкільних автобусів за вдвічі завищеними цінами. Питання було відкориговане і ми домовились про адекватну ціну та заощадили кошти. Як і всі депутати від ВО "Свобода", ми постійно спілкуємося з людьми, проводимо зустрічі, але без фінансових важелів‒ це лише просвітницька робота.

Переконань своїх я ніколи не змінював і не збираюсь цього робити. За останні 7 років, перебуваючи в партії, розчарувань чи невиправданих надій у мене не було. Тому вирішив балотуватися на сільського голову саме від ВО "Свободи".

Завершення будівництва фізкультурно-оздоровчого басейну у Розсошенцях

Вже триває будівництво басейну в Розсошенцях за великі кошти. Його потрібно добудовувати, але наступного року Державний фонд регіонального розвитку грошей, мабуть, не надасть. Тож необхідно залучати іноземні інвестиції, різноманітні гранти. У разі перемоги планую знайти спонсорів, адже маю знайомих експертів у цьому напрямі, котрі допоможуть налагодити цей процес.

Старий житловий фонд в Розсошенцях (район Геофізика)

Тамтешнім п'ятиповерхівкам понад 30 років. Вже є проблеми зі зношеними комунікаціями, які має розв'язувати комунальне підприємство при сільській раді. Про те, що цей процес покинули на напризволяще, я особисто переконався, коли ремонтував дах у себе в під'їзді. Ніхто з місцевої влади два роки не хотів займатися цим питанням, тож я був вимушений повністю опікуватися цим питанням. Сільська рада тільки дає дозволи на будівництво нових будинків, знецінюючи вартість тої нерухомості, яка є в мешканців.

Перехід на індивідуальне опалення

У нас, як і в країні, великі проблеми з теплопостачанням ‒ опалення не ефективне, ніхто не займається утепленням чи енергозбереженням. Більшість людей зараз отримують тимчасові субсидії. Сума відшкодування щораз зменшується. Не довго чекати, які їх скасують взагалі.

Потрібно допомогти мешканцям перейти на індивідуальне опалення, провести утеплення будинків та запровадити пільгове кредитування. На жаль, є складнощі з переведенням на автономне опалення у багатоповерхівках, але це перешкоди, які можна долати. Враховуючи мій досвід роботи в управлінні майном Полтавської обласної ради, яке включає управління обласним комунальним виробничим підприємством теплового господарства "Полтаватеплоенерго", я розумію, що проблеми з встановлення обладнання для індивідуального опалення можна усунути.

Транспортне сполучення

Щоб громада ефективніше працювала, нам передусім потрібно відремонтувати 4 кілометри ґрунтової дороги між селами Вільшани та Розсошенцями. Зараз там не можливо нормально їздити. Щоб потрапити в місто чи в Щербанівську сільську раду мешканці вимушені їхати об'їзними шляхами. Відремонтувавши це сполучення, ми зможемо розв'язати проблему з комунальним транспортом. Зокрема, запустити громадський транспорт, який працюватиме для мешканців територіальної громади, та шкільний автобус.

Розвиток інфраструктури. До нас їздитиме вся Полтава

В Щербанівській територіальній громаді немає великої промисловості, яка б давала надходження до місцевого бюджету, тому потрібно розвивати власну інфраструктуру та малий бізнес.

Ландшафт села Нижні млини привабливий для створення нового невеликого гірськолижного комплексу під Полтавою. За сільський бюджет, звісно, його будувати ніхто не буде, бо там немає таких коштів. Будемо шукати інвестора, можливо отримаємо державну підтримку. В громаді також є багато привабливих місць для створення зон відпочинку, зараз це все хащі, кинуті напризволяще. Ці території доцільно передати в оренду комунальному підприємству чи місцевому бізнесу за умови проведення території до ладу. У планах ‒ створити тренувальний табір для молоді, де б сучасні герої ділилися своїм досвідом. У Щербанях також багато ставків ‒ привабливе місце відпочинку для містян.

Занедбаний картодром "Лтава"

Мототрек в Розсошенцях вважався одним із кращих в країні, а зараз він нікому не потрібен. У перші роки незалежности України він ще якось виживав, то з часом почав просто розвалюватися. Формально господар у мототреку є ‒ це обласна організація Товариства сприяння обороні України (ТСОУ). Необхідно або зобов'язати власника привести мототрек до ладу, або в судовому порядку забрати його у власність громади. Спортивна арена мототреку може вмістити майже 20 тисяч глядачів. Інвестиційні проєкти, які привабливі, вони будуть реалізовуватися коштом зовнішніх вливань, інвестицій або грантів.

Про свою команду та прийом громадян

Я маю сильну команду однодумців, котрі готові взятися за перелічені проблеми. Це спеціалісти в комунальному господарстві, юристи, медики, освітяни, економісти, ветерани московсько-української війни.

У районній газеті зазначено, що я проводжу депутатський прийом кожної першої та третьої п'ятниці, з 16-ї по 18-ту в Щербанівській сільській раді. На жаль, у цей час сільська рада вже зачинена тому як правило прийом проводжу в своєму автомобілі біля ради.

Зараз сільська рада замкнута на собі ‒ відсутнє спілкування з громадою. Місцева газета "Вісник Щербанівської сільської ради" призначена переважно для публікацій славнів, там багато перебільшень та немає живого спілкування з громадою. Я виступаю за те, щоб зв'язок мешканців та сільської ради був двостороннім. По-перше, рада повинна мати спеціальний телефон за котрим люди зможуть звернутися. По-друге, це сторінки в соціальних мережах, де можна буде описати проблеми громади, а депутатам відзвітуватися про їх розв'язання. Я готовий працювати та вірю у підтримку земляків.

Довідка: До Щербанівської сільської об'єднаної територіальної громади входить Щербанівська сільська рада (села Щербані, Гора, Горбанівка, Нижні Млини, Розсошенці, Тютюнники і Шмиглі) та Тростянецька сільська рада (села Великий Тростянець, Буланове, Вищі Вільшани, Квіткове, Малий Тростянець, Нижні Вільшани, Пожарна Балка та Сапожине).