24 березня
Принциповість депутатів-свободівців дозволяє ухвалювати рішення на користь громади Полтави

24 березня 2017 року на позачерговій десятій сесії Полтавської міської ради депутатам фракції ВО "Свобода" вдалося сприяти ухваленню низки довгоочікуваних рішень для полтавців.

Порядок денний складався з 57 питань. Головними з них стали "таємні" зміни до бюджету, скандальне звільнення попереднього та прийняття нового "зручного" заступника з питань житлово-комунального господарства, наболіле встановлення тимчасових споруд по всьому місту та суперечливі зміни до міських програм (фінансування).

Голова фракції ВО "Свобода" у Полтавській міській раді Юліан Матвійчук закликав зняти два питання з порядку денного: щодо приватизації об'єктів комунальної власности територіяльної громади та про прийняття на службу нового заступника голови з питань житлово-комунального господарства. Попередньо провладну кандидатуру Андрія Ляміна не затвердили на п'ятьох депутатських комісіях. Завдяки принциповій позиції депутатів-свободівців на сесії його призначення також не погодили ‒ не вистачило одного голосу.

Юліан Матвійчук ініціював внесення до порядку денного питання про звернення до Верховної Ради України щодо блокади торгівлі з ОРДЛО та РФ. Однак голосів опозиції не вистачило, оскільки проект рішення не підтримала фракція ВО "Батьківщина".

Свободівцям вдалося заблокувати рішення міськради про встановлення чергових тимчасових споруд (славнозвісних МАФів) для здійснення підприємницької діяльності у Полтаві.

Після розпаду широкої коаліції голоси депутатів розділилися порівну, що давало можливість націоналістам затверджувати проєкти рішень в інтересах територіяльної громади. Проте для зняття з порядку денного суперечливих питань не вистачало одного голосу. На цій сесії розпочався цікавий процес "тушкування". За результатами голосування виявилося, що депутат від "Самопомочі" Світлана Бондарєва "утрималася" в голосуванні декількох питань, чим неофіційно перейшла до фракції міського голови "Совість України".

"Сьогодні відбулася сесія Полтавської міської ради на вимогу опозиційних фракцій. Депутати мали вирішити питання зменшення податкового навантаження для малої категорії бізнесу до 10 %. Натомість сесія виявилася набагато цікавішою. Все вирішували одним голосом. Нам вдалося "завалити" чотири питання. Завдяки свободівцям у Полтаві вперше зняли 25 будинків із балансу комунального підприємства "ЖЕО №2" та передали в користування об'єднань співвласників багатоквартирних будинків", ‒ додав голова фракції ВО "Свобода" у Полтавській міській раді Юліан Матвійчук.