6 березня
За ініціятиви свободівців Полтавщина вшановуватиме поборників незалежности України

6 березня 2017 року Полтавська обласна рада прийняла рішення "Про увічнення пам'яти поборників державної незалежності України ‒ учасників подій Української революції 1917-1921 років." Народні обранці краю 47 голосами підтримали надважливий історичний документ, ініційований свободівцем Анатолієм Ханком, заступником голови Полтавської обласної ради.

До відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років та вшанування її учасників, життя і діяльність яких пов'язані з історією Полтавщини, долучиться громада области. У районах і територіяльних громадах щороку проходитимуть заходи щодо увічнення пам'яти поборників державної незалежности України відповідно до сформованого та затвердженого списку.

До переліку увійшли: учасники подій Української революції 1917-1921 років, члени першого Українського уряду, старшини армії Української Народної Республіки, отамани повстанських загонів, політичні, громадські і культурні діячі. Серед близько 70-ти імен трапляються як добре відомі українському загалу, так і навмисне замовчувані, які довго перебували під грифом "таємно". Список не є остаточно сформованим, тому з відкриттям нових достовірних фактів сподвижницької історії земляків він буде розширюватись.

"Увiчнення пам'яти поборникiв державної незалежности України - надважливе питання в умовах московської окупацiї. Кожен українець - вiд села до мiста, в усiх районах Полтавщини, вiд малого до найстаршого - повинен знати про реальних героїв визвольної боротьби та пишатись подвигами учасників подiй Української революцiї 1917-1921 рокiв", - наголосив Анатолій Ханко.