22 травня
У Полтаві відкриють меморіяльну дошку Симону Петлюрі

22 травня 2018 року в Полтаві відбудеться відкриття меморіяльної дошки Головному отаману військ Української Народної Республіки, полтавцю Симону Петлюрі з нагоди 139-річчя від дня його народження.

Адреса встановлення дошки: вул. Симона Петлюри, 7/22. Початок заходу ‒ 18:00.

Довідка: Симон Петлюра (1879‒1926) ‒ український політичний та військовий діяч, який очолював Директорію Української Народної Республіки (УНР). Народився у Полтаві 5 травня 1879 р. Освіту здобув у духовній семінарії Полтави. 1900 рік у біографії Петлюри позначений вступом в революційну українську партію. З тих пір почалася його активна партійна діяльність. Трохи пізніше виступив одним із засновників, а потім і лідерів Соціал-демократичної робітничої партії. Коли ж 1917 року була проголошена УНР, недовго попрацював в уряді на посаді Військового секретаря.

1918 року, після державного перевороту Скоропадського, Петлюра став відомий як найяскравіший представник опозиції режиму диктатури. Після відновлення УНР управління було передане Винниченку. А в лютому 1919 року майже вся повнота влади перейшла до Петлюри.

За період правління Петлюра сформував армію, яка виступала проти захоплення України Червоною армією. Проводячи війну з Польщею, програв, після чого емігрував з УНР в 1920 р. Потім з Польщі Петлюра переїхав в Угорщину, Австрію, Швейцарію, Францію. У Парижі 25 травня 1926 р. Петлюра був убитий.